Başkanlarımız

Başkanlarımız
Kurucu Başkanımız
Onursal Başkanımız
Dr. Bülent KATKAK

Dr. Bülent Katkak

Kültür – sanat ve turizm alanlarındaki çalışmalarıyla tanınan Klinik Psikolog Dr. Bülent Katkak, Eman Turizm seyahat acentası kurucusu olup, TÜRSAB’da Denetim ve Yönetim Kurulu üyesi ve ikinci başkan görevlerinde bulunmuştur. Üç dönem (15 yıl) Beyoğlu ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi meclisinde görev alan Dr. Katkak, Kültür Sanat ve Turizm Komisyonu Başkanlığı yapmış ve 6,5 yıl İBB Şehir Tiyatroları Yönetim Kurulunda yer almıştır. Türkiye Turing ve Otomobil Kurumunun 2012 yılından beri 17. Yönetim Kurulu Başkanıdır.


Başaran Ulusoy

Başaran Ulusoy

Türkiye Turing ve Otomobil Kurumunun 8 Haziran 2011 ve 17 Nisan 2012 tarihleri arasında 16. Yönetim Kurulu Başkanlığını üstlenen Başaran Ulusoy; TÜRSAB (Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği) Başkanlığını uzun yıllar sürdürmüş bir iş adamıdır.


Dr. Uğur İbrahimhakkıoğlu

Dr. Uğur İbrahimhakkıoğlu

Adalet Bakanlığı Müsteşarlığı ile Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Asıl Üyeliği gibi görevlerde bulunan Dr. Uğur İbrahimhakkıoğlu, TTOK’nın 2006 – 2011 yıllarında 15. Yönetim Kurulu Başkanı’dır.


Prof. Dr. Mustafa İsen

Prof. Dr. Mustafa İsen

Türkiye Turing ve Otomobil Kurumunun 14. Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini 5 Mart 2005 ve 24 Nisan 2006 tarihleri arasında gerçekleştiren akademisyen ve bürokrat Prof. Dr. Mustafa İsen aynı zamanda TBMM 25. ve 26. dönem milletvekilidir.


Melih Ferit Epikmen

Melih Ferit Epikmen

Türkiye’de turizmin öncülerinden, turist rehberi ve gezgin Melih Ferit Epikmen; 9 Temmuz 2003 tarihinde Türkiye Turing ve Otomobil Kurumunun 13. Yönetim Kurulu Başkanlığına seçilmiş ve bu görevini 5 Mart 2005 tarihine kadar sürdürmüştür.


Çelik Gülersoy

Çelik Gülersoy

İstanbul başta olmak üzere Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu için çok değerli çalışmalara imza atan Çelik Gülersoy, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezuniyetinin ardından işe başladığı Turing’de 1947 yılında memur, 1957’de müdür yardımcısı, 1961-1965 yılları arasında hukuk müşaviri, 1965’ten 2002 yılına kadar ise Genel Müdür olarak görev yapmıştır. TTOK’nın 11 başkanı ile çalışan Gülersoy, 2002 yılında Yönetim Kurulu Başkanı olmuş ve görevini bir yıl sürdürmüştür. Çelik Gülersoy’a Turing için yapmış olduğu çalışmalar neticesinde Onursal Başkan unvanı verilmiştir.


Prof. Dr. Güler Temizkan

Prof. Dr. Güler Temizkan

Prof. Dr. Güler Temizkan, takvimler 1 Mayıs 2000 tarihini gösterdiğinde Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu Başkanlık makamına seçilerek, Kurumun ilk ve tek kadın başkanı olmuştur. Moleküler Biyoloji ve Genetik dalında Profesörlük yapan Temizkan, Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini 2002 yılında tamamlamıştır.


Nejat Olcay

Nejat Olcay

Türkiye Turing ve Otomobil Kurumunun 1997 – 2000 yıllarındaki 10. Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Olcay, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olup bankacılık alanında ve özel sektörde önemli işlere imza atmıştır.


Hadi Sağnak

Hadi Sağnak

Çeşitli yerlerde kaymakamlık görevini yerine getirdikten sonra 1956 yılında İstanbul Vali Yardımcısı olan Hadi Sağnak, Türkiye Turing ve Otomobil Kurumunun 1990 – 1997 yıllarında görev yapmış 9. Yönetim Kurulu Başkanı’dır.


Prof. Dr. Mustafa Kemal Kutlu

Prof. Dr. Mustafa Kemal Kutlu

İTÜ Yol ve Trafik Kürsüsü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Mustafa Kemal Kutlu, 1976 – 1990 tarihlerinde Yönetim Kurulu Başkanlığına seçilerek Reşit Saffet Atabinen’den sonra Turing’in en uzun süre (14 yıl) görev yapan başkanı olmuştur.


Mehmed Feridun Dirimtekin

Mehmed Feridun Dirimtekin

Yed-i Adil Dönemi’nin ardından Yönetim Kurulu Başkanlığına seçilen, kurumun şeref üyelerinden Arkeolog ve Sanat Tarihçisi Feridun Dirimtekin, bu görevini 25 Eylül 1976 tarihine kadar başarıyla sürdürmüştür.


Prof. Dr. İlhan Akın

Prof. Dr. İlhan Akın

1975 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı olarak görev yapan Prof. Dr. İlhan Akın; Yed-i Adil Kurulu tarafından 28 Ağustos 1975 ve 21 Mayıs 1976 tarihleri arasında Türkiye Turing ve Otomobil Kurumuna başkan olarak atanmıştır.


Nuri Pere

Nuri Pere

Türkiye Turing ve Otomobil Kurumunun 1974 – 1975 tarihleri arasında beşinci başkanlığını yapan Nuri Pere, bankacılık alanındaki çalışmalarıyla tanınmış ve ülkemizde nümismatik (para bilimi) biliminin gelişmesinde önemli rol oynamıştır.


Dr. Nejat Eczacıbaşı

Dr. Nejat Eczacıbaşı

Türkiye'de ilaç sanayisinin kurucularından, Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Nejat Ferit Eczacıbaşı, Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu’nun 1966 – 1974 yılları arasında görev yapmış dördüncü başkanıdır.


Dr. Ahmet Şükrü Emed

Dr. Ahmet Şükrü Emed

Türkiye Turing ve Otomobil Kurumunun 6 Mayıs – 28 Eylül 1966 tarihleri arasında üçüncü başkanı olarak görev yapan Ahmed Şükrü Emed, Psikiyatri ve Nöroloji alanlarında uzman doktor ve TBMM VI. dönem milletvekilidir.


Mahmut Nedim Gündüzalp

Mahmut Nedim Gündüzalp

Türkiye Büyük Millet Meclisi, VII. ve VIII. dönem Edirne milletvekilliği ve 1947 – 48 yılları arasında Ticaret Bakanlığı görevini üstlenen Mahmut Nedim Gündüzalp, 12 Mayıs 1965’te kurum başkanlığına seçilmiştir. Gündüzalp, Türkiye Turing ve Otomobil Kurumunun ikinci başkanı olup bu görevi 6 Mayıs 1966 tarihine kadar sürdürmüştür.


Reşit Saffet Bey

Reşit Saffet Atabinen

Diplomat, siyaset adamı ve entelektüel bir kişi olan Reşit Saffet Bey; TBMM III. ve IV. dönem milletvekilliği yapmış, Türk Tarihi Tetkik Cemiyetinin kurucu üyeliğini üstlenmiştir. Türkiye Turing ve Otomobil Kurumunun 1923’te kurucu başkanı olmuş ve görevini 1965 yılına kadar devam ettirmiştir.

Reşit Saffet Bey

Reşit Saffet Atabinen

Diplomat, siyaset adamı ve entelektüel bir kişi olan Reşit Saffet Bey, Osmanlı’nın son dönemlerinde yetişmiş çok yönlü aydınlardan biridir. III. ve IV. dönem Kocaeli milletvekilliği yapmış, Türk Tarihi Tetkik Cemiyetinin kurucu üyesi ve Academie des Sciences Morales et Politiques'in ilk Türk muhabiri olarak pek çok görevi yaşamı boyunca üstlenmiştir. “Türk Seyyahin Cemiyeti” adıyla 6 Kasım 1923’te kurulan Turing’in kurucu başkanlığını 1965 yılına kadar sürdürmüştür.

Turing Başkanları arasında yaptığı ilklerle özel bir yere sahip olan Reşit Saffet Bey, 4 Eylül 1884’te İstanbul Sarıyer’de doğmuştur. Kadıköy Frerler Kolejine girerek buradan 1900'de mezun olduktan sonra 1904'te Paris'te "Ecole Libre de Science Politiques"den diploma almış, Fransızcayı da ana dili gibi kullanmayı öğrenmiştir. Sonraki yıllarda çeşitli diplomatik görevler alan Atabinen, 1918-1920 yıllarında İsviçre'de ulusal bağımsızlığın tanıtımı için kitap ve makaleler yayımlamış ve konferanslar düzenlemiştir. 1922'de Lozan Sulh Konferansının ilk bölümünde Türk Murahhas heyetinin genel sekreterliğini yapmıştır. Milletvekilliği yaptığı sırada Avrupa'nın değişik kentlerinde toplanan uluslararası bilimsel, ekonomik ve politik kongre ve konferanslara Türk delegesi olarak katılmıştır. 1923’te Türkiye Turing ve Otomobil Kurumunun kurucu başkanı olmuş ve 1933-1955 yılları arasında Uluslararası Olimpiyat Komitesi Türkiye temsilciliği görevini yürütmüştür.

Reşit Saffet Atabinen, 1 Ağustos 1930 tarihinden itibaren "Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu Belleteni" (Bulletin Officiel du Touring et Automobile Club de Turquie) dergisinin çıkarılmasında büyük emekler vermiş, yazı işlerini bizzat idare etmiştir. Bu çalışmaları neticesinde Turing Dergisi, kesintisiz yayın hayatında kalması ile en eski dergilerden biri olmuştur.

Turing Başkanları arasında yerli ve yabancı gazete ve dergilerde yazıları çıkmış, pek çok kitap yazmış aydın bir insandır. Türkçe eserlerinden bazıları şunlardır; Osmanlı Tarihi-Mali Dersleri, İstanbul 1913, Umumi Harbin Menşeleri, İstanbul 1916, Kafkas Etekleri Türk Ticaret Yolları, İstanbul 1918, Türklük ve Türkçülük İzleri, Türk Ocakları Neşriyatı, Ankara 1931, Şarki Avrupa’da Türk Kanı ve Medeniyeti İzleri.

Fransızca olarak kaleme aldığı başlıca eserler arasında ise; L’Effort Ottoman, Rudeval éd.Paris 1906, Les Turcs de Perse, Ed. Revue de Hongrie, Budabest 1911, L’Islam, des Turcs et la Société des Nations, Genéve 1919, La Politique économique de la Turquie Kemaliste, Libr. Persco, Paris 1934 yer almaktadır.

Çelik Gülersoy

Çelik Gülersoy

İstanbul başta olmak üzere Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu için çok değerli çalışmalara imza atan Çelik Gülersoy, 23 Eylül 1930 yılında doğmuştur. Kabataş Erkek Lisesi ve Beyoğlu Erkek Lisesi’nde tahsil gördükten sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olmuştur.

1947 yılında Türkiye Turing ve Otomobil Kurumunun kurucu başkanı Reşit Saffet Atabinen’in kendisine verdiği önemli bir zarfı Yıldız Sarayı’ndaki heyete iletmesiyle Turing’le tanışmıştır. Turing ile yollarının kesişmesinde en etkin kişi hiç şüphesiz Reşit Saffet Bey’dir. Dönemin önemli kültür adamları arasında yer alan Reşit Saffet Bey’in yanında adeta bir öğrenci gibi yetişen Gülersoy, 1947 yılında Turing’de memur olarak işe başlamıştır. 1957 yılında müdür yardımcısı, 1961-1965 yılları arasında hukuk müşaviri, 1965’ten 2002 yılına kadar ise Genel Müdür olarak görev yapmıştır. Turing Başkanları arasında uzun yıllar Turing’de çeşitli görevleri başarıyla sürdürmüş tek başkandır. Henüz 17 yaşındayken tanıştığı Turing’de kendisinden önce 11 Yönetim Kurulu Başkanı ile çalışan Çelik Bey, 2002 yılında bu kez Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev almıştır. Başkanlık görevini bir yıl sürdürebilen Çelik Gülersoy, 6 Temmuz 2003’te vefat etmiştir.

Yaşadığı dünyanın sorunlarını kendine dert edinen, bunun için yıllarca büyük çaba sarf eden Gülersoy, çok yönlülüğün en güzel örneklerinden birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bir seyyah gözüyle yazdığı kitapları, ince bir titizlikle restore ettiği konakları, kasırları ve parklarıyla kültürümüze gösterdiği büyük emeği gözler önüne sermektedir.

Turing Başkanları arasında yayın alanında yapmış olduğu çalışmalarla dikkat çeken Çelik Gülersoy’un kaleme aldığı başlıca eserler şunlardır; Beşiktaş’ta Ihlamur Mesiresi ve Tarihi Kitabeler, Kapalıçarşı’nın Romanı, Yıldız ve Emirgan Parkları ve Köşkleri, Eski İstanbul Arabaları, Ihlamur Mesiresi, İstanbul’un Anıtsal Ağaçları, Göksu'ya Ağıt, Nasıl Bir İstanbul ?, İstanbul Şarkısı, Türk Toplumu ve Turizm.

crosschevron-down